Informatic Assistant Previous Year Solved paper

Informatic Assistant Previous Year 2013 Solved Paper:

All Candidates Those Preparation For IA Read Informatic Assistant Previous Year paper.

  1. Find the missing term in the following series:
    10000, 11000, 9900, 10890, 9801 ?
    Ans. 107812. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
    question mark in the given series : 1,9,25,49,?,121
    Ans.  81

    3. Which fraction comes next in the sequence : 1/2, 3/4, 5/8, 7/16 ?
    Ans.  9/32

    4. Choose the missing term out of the given alternatives U,B,I,P,W,?
    Ans.  D

    5. Choose the correct alternative:
    Assam : Bihu : : Kerala : ?
    Ans.  Kathakali

    6. Choose the missing terms out of the given alternatives
    ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ?
    Ans.  ZKW

    7. Choose the correct alternative:
    Flower : Bud : : Plant : ?
    Ans.  Seed

    8. Tennis is related to Court in the same way as Boxing is related to ……?
    Ans.  Ring

    9. A family has a man, his wife, their four sons and their wives.  The family of every son also has three sons and one daughter.  Total number of male members in the whole family is
    Ans.  1710. Konkani is related to Goa in the same way as Dogri is related to ………….
    Ans.  Jammu

    11. The animal shown in the National Emblem of India, are……….
    Horse, Bull, Lion, Elephant




    12. The first speaker of Lok‐Sabha was ……….
    Ans.  G. V. Mavlankar

    13. By which Constitutional Amendment, Free and compulsory Education for children (6 to14 years) was inserted as Fundamental Rights ?
    Ans.  86th

    14. Delhi ‐ Mumbai Industrial Corridor Project is being established in the partnership of
    Ans.     India ‐ Japan

    15. Who is the winner of World Billiard Championship 2012
    Ans.  Pankaj Advani

    16. The book wrote by A. P. J.  Abdul Kalam is …………….
    Ans.  Turning points ‐ A Journey Through Challenges

    17. The resolution to establish Legislative Council by Rajasthan Vidhan Sabha in Rajasthan was passed on……
    Ans.  18th April, 2012


    18. Who was honoured with the Meera Prize given by Rajasthan Sahitya Academy for the Year, 2011‐2012?
    Ans.  Ambika Dutt

    19. Between 2 o’ clock to 10 o’ clock, how many times the hands of a clock are at right angle
    Ans.  14

    20. When did the naval mutiny take place in British India ?
    Ans.  1946

    21. By wich event did the civil disobedience movement begin ?
    Ans.  Dandi March

    22. The producer of T.  V.  show Satyameva Jayate is ‐
    Ans.  Amir Khan

    23. Maharana Kumbha is given the credit of building how many number of forts ?
    Ans.  32

    24. The Taragarh fort of Ajmer is also known as ‐
    Ans.  Garh Beethly

    25. Nihal chand belongs to which style of painting of Rajasthan ?
    Ans.  Kishangar

    26. From which place the publication of news papers started in Rajasthan?
    Ans.  Ajmer

    27. Where was the first Praja Mandal founded in Rajasthan ?
    Ans.  Jodhpur

    28. Which princely state was not included in Matsya Sangh?
    Ans.  Jaipur

    29. The religious sect which performs Agni Nritya is
    Ans.  Jasnathi

    30. Which Folk‐Devta is related to Kolu Village ?
    Ans.  Pabuji

    31. A database management system (DBMS) is a:
    Ans.  Software system used to create,maintain, and provide controlled access to a database.

    32. The property / properties of a database is / are :
    Ans.  All of these.

    33. Gigabit Ethernet has a data rate of ________Mbps
    Ans.  1000

    34. Identify the class of the following IPv4 address: 229. 1. 2. 3.
    Ans.  D

    35. A layer‐4 firewall (a device that can look at all protocol headers up to the trAnsport layer)
    block entire HTTP traffic
    as. CANNOT between 9:00PM and 5:00AM

    36. Digital signature cannot provide ________ for the message.
    Ans.  Confidentiality

    37. Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock in degrees, when the time is 25 minutes to 8.
    Ans.  17. 5

    38. A bootstrap is:
    Ans.  A small initialisation program to start up a computer

    39. What will be the decimal equivalent of the binary number (111011. 101), given in base 2
    Ans.  59. 625

    40. What will be the hexadecimal equivalent of decimal number 54977
    Ans.  DC61

    41. A hexa decimal number ‘A0’ has the decimal value
    Ans.  160

    42. Which technique is preferable for trAnsferring a large amount of data to and from a memory in a short time ?
    Ans.  DMA

    43. The simultaneous trAnsmission of data to a number of stations is known as
    Ans.  Broad cast

    44. For each instruction of program in memory the CPU goes through a sequence
    Ans.  fetch ‐ decode ‐ execute

    45. What is the default subnet mask for a class C network?
    Ans.  255. 255. 255. 0

    46. The Internet Control Message Protocol (ICMP)
    Ans.  All of these

    47. Which of the following TCP/IP protocols are used for trAnsferring electronic mail messages from one machine to another?
    Ans.  SMTP

    48. What can greatly reduce TCP/IP configuration problems?
    Ans.  DHCP Server

    49. What is the port number for NNTP?
    Ans.  119

    50. When the compiler cannot differentiate between two overloaded constructors, they are called
    Ans.  Ambiguous

    51. A & B are brothers.  C and D are sisters.  A’s Son is D’s brother.  How is B related to C ?
    Ans.  Uncle

    52. How many OSI layers are covered in the X. 25 standard?
    Ans.  Three

    53. What router command allows you to determine whether an IP access list is enabled on a particular interface?
    Ans.  Show ip interface

    54. How long is an IPv6 address?
    Ans.  128 bits

    55. What flavor of Network Address TrAnslation can be used to have one IP address allow many users to connect to the global Internet?
    Ans.  PAT

    56. Which protocol does DHCP use at the TrAnsport layer?
    Ans.  UDP

    57. What Is the following ?
    Declaration
    Ans.  extern int i;

    58. If the two strings are identical, then strcmp() function returns
    Ans.  0

    59. HTML and XML are markup languages
    Ans.  Are based on SGML

    60. If the seventh day of the month is three days earlier than Friday, what day will it be on the nineteenth day of the month ?
    Ans.  Sunday

    61. All of the following are part of Porter’s five forces, except:
    Ans.  Consumer power

    62. Graphics for word processor
    Ans.  Clip art

    63. The value of binary 1111 is
    Ans.  15

    64. What is the address given to a computer connected to a network called?
    Ans.  IP Address

    65. What part of 192. 168. 10. 51 is the Network ID, assuming a default subnet mask?
    Ans.  192. 168. 10

    66. If 73 (in base x number system) is equal to 115 (in base y number system), the possible values of x and y are
    Ans.  16, 10

    67. The hexadecimal representation of the binary number (110101111) given in base 2 is
    Ans.  1AF
    68. Which one is NOT a web browser?Ans.  Fox pro

    69. Which one of the following is invalid variable name in C language?
    Ans.  St. Name

    *informatic assistant 2013 question 

     71. In MS Excel which of the following functions will use to find the highest number in a series of numbers?
    Ans.  max(B1:B5)

    72. RJ45 UTP cable has ____________cables
    Ans.  4 Pair

    73. In a ‘C’ program, constant is defined
    Ans.  After main

    74. The product of two binary numbers 1011 and 1001 is
    Ans.  1100011

    75. Which of the following will not protect you from spam?
    Ans.  Popup blocker

    76. Chief component of first generation computer was
    Ans.  Vacuum Tubes and Valves

    77. The rule for implicit type conversion in C is
    Ans.  int<unsigned<float<double

    78. CPU stands for
    Ans.  Central Processing Unit

    79. LCD stands for
    Ans.  Liquid Crystal Display

    80. Which of the following techniques is best suited for bank cheques ?
    Ans.  Magnetic Ink Character Recognition

    81. Where was India’s first computer installed and when ?
    Ans.  Indian Statistical Institute,Calcutta, 1955

    82. The arranging of data in a logical sequence is called
    Ans.  Sorting

    83. Which of the following is India’s first Supercomputer ?
    Ans.  PARAM

    84. Which of the following gives best graphical output ?
    Ans.  Plotter




    85. Which of these is considered a replacement for serial and parallel ports ?
    Ans.  USB Port

    86. 1 Kilobyte is equal to …………. .  bytes
    Ans.  1024

    87. Which of the following is a sequential access device
    Ans.  Magnetic Tape

    88. Which key on the keyboard takes us to the beginning of the line ?
    Ans.  Home Key

    89. The operating system that allows multiple programs to run at same time is
    Ans.  Multitasking

    90. To permanently delete a file or folder from the computer, we use
    Ans.  Shift + Delete

    91. Which company developed the quick time format ?
    Ans.  Apple

    92. Linux is a type of …………… software
    Ans.  Open Source

    93. Microsoft word is a part of which of following ?
    Ans.  Microsoft Office

    94. How many 5s are there in the following sequence which are immediately followed by 3 but not immediately preceded by 7 ?
    8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8
    Ans.  Three

    95. Which of the following is not a document view ?
    Ans.  Work View

    96. In office XP, “Ruler” for top and left margin is available in which menu ?
    Ans.  View

    97. If the left as well as right side of the paragraph are aligned it is called
    Ans.  Justified

    98. Which of the following is a shortcut key for “Save as”
    Ans.  F12

    99. Which of the following is a shortcut key for “Spelling and Grammar”
    Ans.  F7

    100. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?
    Ans.  Formula Bar

    *ia question paper 2013

    101. Which menu option can be used to split windows into two parts in MS Office 2007?
    Ans.  View –> Split

    102. In MS Excel, Comments put in cells are called ………….
    Ans.  Cell Tip

    103. In MS Excel, getting data from a cell located in a different sheet is called….
    Ans.  Referencing

    104. In MS Excel, a numeric value can be treated as a label value if …… precedes it
    Ans.  Apostrophe (‘)

    105. If 3 + 9 = 31; 15 + 12 =45; 18 + 9 = 36, then 12 + 27 = ?
    Ans.  94

    106. In MS Excel,how do you rearrange the data in ascending or descending order?
    Ans.  Data, Sort

    107. What do you mean by a Excel Workspace?
    Ans.  Group of Workbooks

    108. Which of the following is not a font style ?
    Ans.  Border

    109. If 1 * 2 = 32; 4 * 3 = 712; 4 * 7 = 1128, then 5 * 1 = ?
    Ans.  65

    110. A File which contains readymade styles that can be used for a presentation is called
    Ans.  Template

    111. In MS PowerPoint, to insert new slide in the current Presentation, we can choose
    Ans.  Ctrl+M

    112. If 3 +5 = 16; 7 + 9 = 64; 10 + 12 = 121, then 11 + 3 = ?
    Ans.  49

    113. In Power Point Ellipse Motion is a predefined …………….
    Ans.  Animation Scheme

    114. In MS PowerPoint 2007,to open an existing presentation, press
    Ans.  Ctrl + O

    115. What is an intersection of a row and a column?
    Ans.  Cell

    116. Microsoft Access is a
    Ans.  RDBMS

    117. Which objects are used to create a form in MS Access?
    Ans.  Tables and Queries

    118. The Database Language to create the structure of a Database is
    Ans.  DDL

    119. In MS Access , which of the following creates a drop down list of values to choose from?
    Ans.  Lookup Wizard

    120. A student got twice as many sums wrong as he got right.  If he attemted 48 sums in all,how many did he solve correctly ?
    Ans.  16

    121. In a chess tournament each of six players will play every other player exactly once.  How many matches will be played during the tournament ?
    Ans.  15

    122. Function overloading happens at The missing letters in following sequence in the correct order are which among the
    Ans.  Compile Time

    123. following alternatives?
    acba
    a‐bbc‐aab‐cca‐bbcc

    124. Which key cannot have duplicate values ?
    Ans.  Primary Key

    125. Which of The following is not a database Object?
    Ans.  Relationships

    126. Mouse is a:
    Ans.  Input device

    127. Arithmetic calculations are done by :
    Ans.  ALU

    128. RAM can store :
    Ans.  programs and data

    129. A diagram of an algorithm is called :
    Ans.  Flow chart

    130. Tracks and sectors are related to ;
    Ans.  Hard disk

    131. Octal number system contains :
    Ans.  None of these

    132. Which computer virus records every movement you make on your computer?
    Ans.  Key logger

    133. Software which converts a program into assembly language, is called
    Ans.  Assembler

    134. O.  M.  R.  stands for :
    Ans.  Optical Mark Reader

    135. Which of the following is secondary memory device :
    Ans.  Disk

    136. ASCII stands for :
    Ans.  American Standard Code for Information Interchange

    137. The name of table which indicates logical operations of Boolean expression is :
    Ans.  Truth table

    138. Which of the following C statement is syntactically correct ?
    Ans.  for (;;);

    139. The M in HTML stands for :
    Ans.  Mark up

    140. Norton’s Anti Virus is :
    Ans.  Vaccine

    141. The name before ‘@’ in E‐mail address is called :
    Ans.  User ID

    142. The internet uses which protocol ?
    Ans.  TCP/IP

    *suchna sahayak papers 2013

    143. How many different numbers may be represented by 4 bits ?
    Ans.  16

    144. Which of the following is a search engine ?
    Ans.  All of these

    145. 0, 6, 24, 60, 120, 210, ……. .
    Ans.  336

    146. Which of the following is not a network ?
    Ans.  XAN

    147. Modem is a:
    Ans.  Hardware

    148. Modes of communication are :
    Ans.  All of these

    149. Shortcut key used to repeat the last action in MS Office 2007 is
    Ans.  F4

    150. Which of the following security mechanism is used by Network ?
    Ans.  Fire wall

    151. 840, 168, 42, 14, 7, …….
    Ans.  7

    152. Full form of MPEG is :
    Ans.  Motion Picture Expert Group

    153. ISP stands for :
    Ans.  Internet Service Provider

    154. In which manner can we arrange icons in the MS Explorer ?
    Ans.  All of these

    155. Inventor of ‘C’ language is :
    Ans.  Dennis Ritchie

    156. We can take internet service by :
    Ans.  Dial up & Leased line

    157. What is the full form of D. T. P.  ?
    Ans.  Desk Top Publishing

    158. F1 key is used for :
    Ans.  Help

    159. If Z = 52 and ACT = 48, then BAT will be equal to
    Ans.  46

    160. If D = 4, and COVER = 63, then BASIS = ?
    Ans.  50

    161. The basic architecture of computer was first developed by
    Ans.  John Von Neuman

    162. Which menu keeps the Goal Seek command in MS Excel 2007 ?
    Ans.  None of these

    163. Header and Footer option in MS Word 2007 is present in which menu ?
    Ans.  None of these

    164. The missing letters in following sequence in the correct order are which among the
    following alternatives?
    Ans.  abac abca‐bcaab‐ca‐bbc‐

    165. Maximum range of zooming a screen in MS Word 2007 ?
    Ans.  None of these

    166. Which of these are wild card characters?
    Ans.  All of these

    167. Which type of advertisement appears on a web page?
    Ans.  Pop‐up ad

    168. Web pages are stored in :
    Ans.  Server




    169. E‐mails you receive appear in :
    Ans.  Inbox

    170. Container tag is :
    Ans.  <B> & <I>

    171. GIGO stands for
    Ans.  Garbage in Garbage out

    172. Scroll Lock key is a :
    Ans.  Toggle Key

    173. An audit trai Is the recorded history of
    Ans.  operations performed on a file

    174. A formula in Excel starts with :
    Ans.  =

    175. Icon used to change screen saver in control panel is :
    Ans.  Display

    176. MODEM word is made from:
    Ans.  Modulation, Demodulation

    177. Maximum number of columns in a worksheet of Excel 2007 has:
    Ans.  None of these

    178. Sign used in email address are :
    Ans.  @ and .

    179. Which of the following scales a picture from its original size?
    Ans.  Relative to original picture size

    180. In which menu ‘drop cap’ option is used in MS Word 2007 ?
    Ans.  Insert

    181. In which menu do you find the option to wrap text in a cell of MS Excel 2007 ?
    Ans.  Home

    182. What is the short cut key to highlight the entire column in MS Excel 2007 ??
    Ans.  Ctrl+Space Bar

    183. Excel displays the current cell address in the ……….
    Ans.  Name Box

    184. Which views in Power Point 2007 can be used to enter Speaker Comments?
    Ans.  Normal & Notes Page view

    185. Which of the following is an example of Automatic Text formatting?
    Ans.  All of these

    186. Data integrity refers to ……………….  of data
    Ans.  Accuracy

    187. Which of the following is a category found in Custom Animation in MS Power Point 2007
    Ans.  Entrance

    188. A digital signature is
    Ans.  encrypting information

    189. What is the maximum character length of a field name in MS Access 2007 ?
    Ans.  64
    190. A protocol used to control the secure sending of data on the internet is
    Ans.  HTTPS

    191. Which piece of hardware protects the resources of a private network from users of other networks?
    Ans.  Firewall

    192. Which of the following is NOT a Microsoft Internet tool or technology?
    Ans.  Dreamweaver

    193. Which of the following is not a component of relational database
    Ans.  Hierarchy

    194. Internet uses
    Ans.  Packet switching

    195. Father and Son share a ______type of relationship
    Ans.  1 : M

    196. In TDM Several signals are sent in a time
    Ans.  slotted mode on a channel

    197. In circuit switching TrAnsmission path is set befor
    Ans.  data trAnsfer

    198. Which tag creates a number/ordered list ?
    Ans.  <OL>

    199. Which of the following are part of the segments of e‐commerce?
    Ans.  All of these

    200. Which segment do eBay, Amazon. com, and LandsEn4. com belong?
    Ans.  B2Cs

One thought on “Informatic Assistant Previous Year Solved paper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *